What We Ride 2021

Hej cykelkompis!

Tack för ett härligt 2021! Vi vill gärna dela med oss lite från insidan av What We Ride och hur året har varit från vårt håll.

Starten

2021 var ju faktisk året då vi startade What We Ride. Och vem är ”vi” då? Jo, vi är Mikael Kippilä och Anders Andersen. Två cykelkompisar från norra Stockholm. Micke drev sedan tidigare MK Cycling där han hade fjädringsservice och en liten e-handel. Han var också ansvarig för Rose i Sverige ett tag. Anders är IT konsult som för några år sedan drev en e-handel som sålde cykelkläder (Good Legs Cycling). Det gemensamma cykelintresset och e-handel intresset gjorde att vi startade sidan inpeaknordic.com i 2020. Det hela gick ganska bra och vi bestämde oss för att bilda ett gemensamt Aktiebolag. In i det skulle vi också ta med oss Nube Tubeless som Micke sålde via sitt bolag.

Aktiebolaget AK Cycling startades tidigt 2021 och vi bestämde oss för att satsa på att sälja produkter via whatweride.com. Konceptet är att vi bara säljer utvalda produkter, men dom produkter vi säljer är riktigt bra. Det finns ju två anledningar till detta egentligen:

  1. Vi vill verkligen ha personlig känsla på sidan och emot våra kunder. Vi vill inte vara en postorderkatalog på nätet.
  2. Vi har för lite kapital för att ha ett stort lager. Så vi kan inte ha tusentals olika produkter i sortimentet.

Året startade med att få upp allt kring bolag, webbsida osv. Vår webbsida körs på Woo Commerce och vi har Fortnox som bokföring och faktureringssystem. Hared sköter bokföringen för oss, något som är väldigt skönt. En hel del går på automatik i det systemet även om det såklart är en del manuellt jobb varje kvartal för att få ihop allt.

3PL

Packa om Nube hemma hos Micke…

Eftersom vi båda hade drivit e-handel tidigare hade vi lärt oss några saker den hårda vägen. Att stå hemma i vardagsrummet och packa ner produkter i wellpapp lådor är inte vår favorit tidsfördriv. Dessutom så är inte våra bättre hälfter så sugna på att ha lager och kaos hemma i vardagsrummet till en var tid… Så helt från början tog vi kontakt med tredjeparts logistik partners (3PL). Vi valde Dream Logistics då vi hittade en bra dialog där och det var ganska smidigt med integrationer.

Att få ok från bolagsverket, bank, försäkringar osv tog längre tid än planerat. Men starten av Q2 så var det klart och vi fick upp ett konto hos Klarna och kunde äntligen börja ta betalt. Och strax därefter började det komma in lite ordrar.

Slut på korv…

Något av det första som hände var att vi sålde slut på vår mest populära Nube modell Nube 45. Det nästa som hände var att typ 3 pallar med Nube fastnade i posten. Det skickades fram och tillbaka till Spanien några gånger och mycket av den viktiga vårförsäljningen uteblev. Vi hade totalt underskattat hur mycket Nube vi skulle kunna sälja och hur lång tid det skulle kunna ta att få in nya produkter i container/covid/halvledarbrist kaoset.

Slut på halvledare…

Ett annat växande problem var att Nube görs av en liten leverantör, så vi var tvungna att packa och märka om alla Nube produkter innan det skickas till Dream Logistics. Så vi fick sitta och klistra klistermärken på hundratals produkter typ var tredje vecka för att det skulle kunna ligga rätt på lagret hos Dream. Detta är ett problem vi ännu inte löst helt, men kommer försöka få till det nu innan säsongen drar igång.

Inpeak Nordic fortsatte också och vi hade bland annat en riktigt bra kampanj tillsammans med cykelwebbenpodden. Tyvärr var det nästa som hände att Inpeak drabbades av halvledarbrist och stängde i princip helt ner i 6 veckor. Just när vi hade högsäsong. Så där blev vi återigen uppmärksammade på att denna branchen trots allt handlar om att ha framförhållning och planera långt fram i tid.

Men åter till 2021. Vi fick ju faktisk lite fart på butiken i slutet av hösten och det rullade på bra. Vi utökade produktsortimentet och varje krona vi fick in i vinst gick direkt tillbaka till att bygga lager. Så nu ekar det inte lika mycket längre i butiken även om vi gärna vill ha in många fler produkter såklart.

Nube sålde som sagt bra och även andra produkter har vi börjat få lite fart på, tyvärr är även dom populära modellerna slut på många produkter så det begränsar oss lite. Ett annat varumärke vi började med är Prototype. En hjultillverkare från Portugal. Produkterna är vi faktisk sjukt nöjda med, men det är samma här, det är långa leveranstider på en del av produkterna tyvärr.

Film

Filmar material till Nube Tubeless

Vi gjorde ett lite försök på att spela in lite filmer också 2021. Det är tidskrävande, och vi har en hel del att lära, men det är faktisk något vi kommer vilja göra mer av 2022. Vi tror på det personliga som det skapar och hoppas verkligen att vi kan få till ett bra format och ett upplägg som inte tar för mycket tid kring detta framöver.

Ekonomi

Folk fråga hela tiden, går det bra med What We Ride? Vad ska man säga? Jodå, det går åt rätt håll, målet för året var väl egentligen mest att få upp allt att snurra. Vi har i runda slängar en omsättning på knappt 1 miljon i 2021 och det är vi faktisk väldigt nöjda med. Med det sagt så är det typ alltid nästan slut på pengar då vi hela tiden köper in nya produkter, men vi har något att utgå ifrån nu i 2022.

Målet framåt

Nu ska vi först och främst växa produktsortimentet och försöka få till att sälja lite cyklar. Det är såklart svårt när vi inte får tag på cyklar, men vi ska göra vårt bästa för att få upp några varumärken som vi kan stå för och som vi tror på. Det slutgiltiga målet är såklart att ha detta som ett heltidsjobb för oss båda och några fler, men det är en stund innan vi är där.

Året summerat

Om vi ska summera året så är det väl framförallt att det har varit extremt kul och extremt lärorikt. Det är fortfarande bara något vi gör bredvid våra egna jobb och vi tar ingen lön så privat ekonomiskt sett är det ju katastrof faktisk :-)(om man tänker att man kunde lagt den tiden på betalt arbete). Men så länge vi fortsätter att ha kul så är det värd det och ambitionen är som sagt att göra detta till något bra.

Ses 2022!

Det är en hel del av er som hjälper till på vår resa. Ni pratar bra om oss, ni rekommenderar till kompisar och ni länkar vidare material som vi har. Vi har också börjat jobba med en del leverantörer som verkligen är bra och tillmötesgående, det sätter vi väldigt stor pris på! Vi är också öppna för fler samarbeten, det kan vara cykelbutiker som vill sälja Nube eller Prototype eller samarbeten med klubbar som vill ge sina medlemmar lite rabatt mot att vi får exponering via deras medlemmar.

Det var en komprimerad summering av 2021 från oss. Nu hoppas vi att vi ses på vägar och stigar i 2022!

Vad tror du om What We Ride? Något du tycker vi bör satsa på?

– Anders och Micke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *